’Zombiakut’ aiheuttavat Suomessa yhä enemmän tulipaloja

Posted on Posted in Ajankohtaista, Yleinen

’Zombiakut’ aiheuttavat Suomessa yhä enemmän tulipaloja

Alkuperäinen mediatiedote: Recser Oy / paristokierratys.fi / 19.10.2021

’Zombiakut’ aiheuttavat Suomessa yhä enemmän tulipaloja - Lajittelemalla ehkäiset vaaratilanteet

Väärään paikkaan heitetyt akut ja paristot heräävät kolhiintuessaan henkiin ja aiheuttavat jo kuukausittain tuhoisia tulipaloja kodeissa ja jätehuollon eri vaiheissa.Pelastusviranomaiset ovat rekisteröineet 20 ’zombiakkujen’ eli väärin käsiteltyjen akkujen ja paristojen
aiheuttamaa tulipaloa vuoden 2020 alusta alkaen. Lisäksi rekisteristä puuttuu lukematon määrä läheltä piti -tilanteita, joissa ei ole tarvittu pelastuslaitosta.

Jätehuollon toimijat ja viranomaiset pelkäävät ongelman pahenevan ilman nopeaa reagointia, sillä litiumioniakkujen määrän arvioidaan jopa 14-kertaistuvan vuoteen 2030 mennessä. Esimerkiksi Britanniassa zombiakkujen jätehuoltovaiheessa aiheuttamien palojen määrä kasvoi vuoden aikana 25 prosenttia..

Käytön jälkeen paristojen ja akkujen omaan keräykseen

Jokainen voi ehkäistä zombiakun heräämisen käsittelemällä paristoja ja akkuja käyttöohjeiden mukaisesti ja viemällä ne käytön jälkeen virtanavat teipattuna niille tarkoitettuihin kierrätysastioihin, eli niitä myyviin kauppoihin tai kunnallisiin vaarallisen jätteen keräyspisteisiin.

– Paristot ja akut toimitetaan niille tarkoitetuilta keräyspisteiltä turvalliseen kierrätysprosessiin, jonka seurauksena myös raaka-aineista jopa 90 prosenttia voidaan hyödyntää uudelleen, Liisa-Marie Stenbäck Paristokierrätyksestä sanoo.

.
Kolhiintuminen altistaa tulipaloille​

Zombiakulla tarkoitetaan käytöstä poistettua litiumioniakkua tai litiumparistoa, joka on esimerkiksi kolhun seurauksena herännyt uudelleen henkiin ja on pullistunut, kuumentunut tai päästää outoa ääntä. Zombiakkujen aiheuttamia tulipaloja on syttynyt sekä kotitalouksissa että jätteenkäsittelyssä. Tyypillinen esimerkki on sekajätteen sekaan tai sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräykseen heitetty litiumioniakku, joka on kolhiintuessaan vaurioitunut ja aiheuttanut hankalasti sammutettavan tulipalon.

–Litiumioniakkupalon sammuttaminen vaatii suuren määrän vettä. Lisäksi palossa vapautuu myrkyllisiä kaasuja, jotka voivat palaa voimakkaalla liekillä. Akusta voi myös lentää palavia osia, Tukesin ylitarkastaja Karoliina Meurman sanoo.Älä herätä zombiakkua!

Väärässä paikassa lymyilevä tai kaltoin kohdeltu litiumioniakku tai litiumparisto on merkittävät turvallisuus- ja tulipaloriski. Käytöstä poistettu litiumioniakku tai litiumparisto voi herätä vahingoittuessaan uudestaan henkiin ”zombiakkuna” ja jopa räjähtäen syttyä palamaan.

Zombiakkuvaaran välttämiseksi ja ympäristön suojelemiseksi suosittelemme irrottamaan kaikki akut ja paristot laitteesta heti, kun se lakkaa toimimasta tai laitetta ei enää tarvita. Akut eivät kuulu rakennus- ja purkujätteeseen. Vie akut ja paristot viipymättä navat suojattuina tai muovipussiin pakattuina niille tarkoitettuihin vaarallisen jätteen keräyspisteeseen.


Alan asiantuntijaorganisaatiot ovat keränneet vaaratilanteiden varalle jokaiselle hyödylliset toimintaohjeet akkujen ja paristojen käsittelystä, jotka löytyvät Zombiakku-kampanjan verkkosivuilta: zombiakku.fi.